sobota, 21 grudnia, 2024
Bez kategorii

„Perspektywy Edukacji Zawodowej – Edycja I – Promocja zawodu Technik Hotelarstwa”

„Perspektywy Edukacji Zawodowej – Edycja I – Promocja zawodu Technik Hotelarstwa” to temat Konferencji, która odbyła się 21 maja br. w Andersia Hotel & SPA, w Poznaniu.
Głównym organizatorem było Centrum Wsparcia Rzemiosła, Kształcenia Dualnego i Zawodowego w Poznaniu a partnerem Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu. Patronat honorowy nad Konferencją objął Pan Marek Woźniak – – Marszałek Województwa Wielkopolskiego oraz obecny na wydarzeniu Pan Igor Bykowski – Wielkopolski Kurator Oświaty. Swoją obecnością zaszczyciła nas również Pani Dorota Kinal – Dyrektor Departamentu Edukacji i Nauki UMWW.
Wydarzenie dedykowane było dyrektorom szkół, nauczycielom zawodu, kierownikom kształcenia praktycznego, doradcom zawodowym, uczniom, przedstawicielom środowiska hotelarskiego oraz firmom z branży hotelarskiej.
Celem konferencji było skuteczne przygotowanie uczniów do funkcjonowania na rynku pracy, zwiększenie wiedzy i umiejętności z zakresu nabywania dodatkowych kwalifikacji oraz zapoznanie z nowoczesnymi metodami i technikami nauczania w kształceniu zawodowym.
Wydarzenie oficjalnie otworzył Dyrektor CWRKDiZ w Poznaniu Mariusz S. Kubiak. Po przywitaniu gości prowadząca konferencje Marta Klepka przeprowadziła rozmowę z gościem specjalnym konferencji, Panią Dorotą Wellman. Tematem rozmowy była motywacja i wyznaczanie celów w życiu zawodowym.
Kolejnym prelegentem był Pan Paweł Lewtak prezes zarządu Hotele Warszawskie Syrena i dyrektor generalny Hotelu Polonia Palace, który starał się odpowiedzieć na pytanie: Jak być dobrym liderem i dlaczego zawód hotelarza daje tak wiele możliwości.
Po krótkiej przerwie, która była okazją do owocnych rozmów, młodzież wzięła udział w losowaniu tygodniowych praktyk w Hotel Traugutta3 Białystok, Hotel Kristoff ***, Willa Port, LAKE HILL Karkonosze Resort & Spa, Olandia, Ilonn Hotel Poznań, Andersia Hotel & SPA.
Następnie odbył się panel dyskusyjny znakomitych ekspertów: Agnieszki Domagały, Przemysława Konieczyńskiego, Elżbiety Lendo, Zuzanny Szmyt i Anny Narel, którzy podzielili się swoim doświadczeniem z branży.
Następnym punktem konferencji była inspirująca rozmowa z Panem Michałem Kapustą, który opowiedział jak zostać dyrektorem operacyjnym Hotel Hill Lake w wieku 29 lat.
Na zakończenie Pani Eliza Kozica – Kamińska z Horeca Idea opowiedziała o nowoczesnych narzędziach do oprogramowania w obiektach hotelowych oraz eventowych.
Dziękujemy wszystkim za zaangażowanie oraz tak liczną obecność. Jesteśmy przekonani, że tego typu inicjatywy są potrzebne, ponieważ stanowią cenne źródło wiedzy, inspiracji oraz międzypokoleniowej wymiany doświadczeń.