Wizyta Sekretarza Stanu ds. Europejskich Kraju Związkowego Hesji w Centrum Wsparcia Rzemiosła, Kształcenia Dualnego i Zawodowego w Poznaniu – 6.12.2017 r.

Warsztaty dla uczniów ZSO w Poznaniu prowadzone przez pracowników CWRKDiZ w Poznaniu w ramach wspólnego projektu z NBP.

W dniach 4 – 7 grudnia 2017 roku gościem Pani Marzeny Wodzińskiej Członka Zarządu Województwa Wielkopolskiego był Pan Mark Weinmeister, Sekretarz Stanu ds. Europejskich Kraju Związkowego Hesji oraz Pani Meike Schmidt, Dyrektor Wydziału ds. Europejskich i Międzynarodowych Kancelarii Stanu Hesji.

6 grudnia 2017 roku w Centrum Wsparcia Rzemiosła, Kształcenia Dualnego i Zawodowego w Poznaniu odbyło się spotkanie, podczas którego stronę polską reprezentowali przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego Pani Anna Markiewicz – Dyrektor Biura Współpracy Międzynarodowej UMWW oraz Pan Jarosław Frąckowiak z Centrum Współpracy Gospodarczej Hesja-Polska.

Gości przywitała w imieniu Pani Marzeny Wodzińskiej Członka Zarządu Województwa Wielkopolskiego oraz Pani Doroty Kinal Dyrektora Departamentu Edukacji i Nauki UMWW, Pani Janina Golik, Zastępca Dyrektora DEiN UMWW. W trakcie wizyty Pan Mariusz Kubiak Dyrektor CWRKDiZ w Poznaniu przedstawił główne działania podejmowane na rzecz promowania kształcenia dualnego i szkolnictwa branżowego oraz perspektywę współpracy. Istotnym punktem wizyty było także zwiedzanie siedziby Centrum Wsparcia Rzemiosła, Kształcenia Dualnego i Zawodowego w Poznaniu, podczas którego nasi Goście obdarowani zostali pamiątkowymi wyrobami rzemieślniczymi. Na zakończenie wizyty w Centrum Wsparcia Rzemiosła, Kształcenia Dualnego i Zawodowego w Poznaniu, w ramach współpracy z rzemiosłem, nasi Goście zostali zaproszeni przez nas do zaprzyjaźnionej Cukierni Piekarni Koperski Poznań. Delegacja z Hesji i przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego mieli okazję poznać właściciela – Piotra Koperskiego, który od ponad 30 lat związany jest z rzemiosłem. W trakcie zwiedzania Cukierni, Goście zapoznali się z tajnikami pracy rzemieślniczej w cukiernictwie oraz mieli możliwość degustacji tradycyjnie wykonanych wyrobów.

Tego rodzaju wizyty są dla naszego Centrum szansą na nawiązanie międzynarodowej współpracy i zwiększenia prestiżu kształcenia dualnego i zawodowego w naszym regionie przy wsparciu Władz Samorządu Województwa Wielkopolskiego.